TEKZİP

TEKZİP

TEKZİP
27 Temmuz 2020 - 15:20
EK: DÜZELTME VE YANIT METNİ

 

DÜZELTME VE YANIT METNİ

www.kilimlihaber.com.tr adresli internet sitemizde 12.07.2020 tarihinde yayımlanan “ÇATES  ÖLÜM  SAÇARKEN  BİRİLERİNE  KIYAK  GEÇİYOR’’  başlıklı  bir  haber yayımlanmıştır. Ancak  söz  konusu haberde sözü edilen tüm suçlamaların somut bir dayanağı yoktur. Konu  hakkında  objektif  habercilik  ilkeleri  göz  ardı  edilmiş,  iddialar  için  kurumun görüşü bile alınmamıştır.

 

Belirtmek isteriz ki;

 

-Çatalağzı  Termik  Santrali’nde  mevcut  toz  tutma  sistemlerinin  (ESP)  revizyonları  tamamlanmış, baca gazı arıtma sistemleri kurulmuş olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 4 Haziran 2020 tarihinde Geçici Faaliyet Belgesi verilerek yeniden çalışmasına izin verilmiştir.

 

-  Mevzuatta yer alan emisyon sınır değerlerinin altında çalışmaya uygun olarak tasarlanan baca gazı arıtma sistemlerinden birincisi,  “DRY  FGD’’ adı verilen Baca Gazı desülfirüzasyon sistemidir  ve  kükürt  dioksit  (SO2)  emisyonunu indirgemektedir. İkincisi,  “SNCR’’ sistemi olup, amonyak kullanımı ile azot oksit (NOx)  emisyonlarını  indirgemektedir. Her iki sistem faal olarak kullanılmakta ve toz emisyonu da dahil olmak üzere tüm emisyonlarda mevzuatın gerektirdiği sınır değerlerin altında çalışmaktadır.

 

-  Yine mevzuat gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her iki ünitenin de bacasında yer alan Sürekli Emisyon Ölçme Sistemiyle (SEÖS) 24 saat online olarak değerler ölçülmekte ve anlık olarak denetlenmektedir.

 

            Ayrıca  haberde  iddia  edilen “Bazı kömür firmalarına kıyak geçiyor’’  suçlaması  da gerçek dışıdır.  Türkiye  Taş  Kömürü  ile  yapılan  anlaşma  dışında  özel  sektörden  alınan kömürler için tüm tedarikçilerle tek tip sözleşme ve şartnameden oluşan standart bir uygulama yapılmaktadır.  Faaliyetleri Çevre Mevzuatına uygun yürütülen Çatalağzı Termik Santralinin ticari faaliyetlerini yürütürken hiçbir firma veya kuruluş ile herhangi bir ortaklığı olmadığı gibi, böyle bir girişimi de bulunmamaktadır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum